A Quiet Place part II (2021)

A Quiet Place part II 2021 recenzija

A Quiet Place part II (2021) recenzija

 

Režija: John Krasinski

Glavni glumci: John Krasinski, Emily Blunt, Cillian Murphy, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Djimon Hounsou, Scoot McNairy

Imdb ocjena: 7,9

 

A Quiet Place part II je nastavak odličnog prvog dijela filma koji je bio veliki hit, kao što će i nastavak biti jer je ovo odličan film.

Prije nego što krene sama radnja drugog dijela filma, dobili smo uvid u dešavanja od prvog dana invazije, pri čemu smo dobili samo mali nagoveštaj kako su možda stvorenja došla na Zemlju ali ništa nije zasigurno potvrđeno. Možda ćemo se sa ovom temom baviti u trećem dijelu.  

Radnja filma nas vodi odmah na dešavanja nakon velike borbe na farmi sa stvorenjima, borbe u kojoj je Lee poginuo a Evelyn ostaje sa dvoje dijece i bebom da živi u apokaliptičnom svijetu.

A Quiet Place part II 2021 recenzija
A Quiet Place part II 2021 recenzija

Kako je farma odnosno kuća u kojoj su živjeli uništena, prinuđeni su da pokušaju naći skrovište na nekom drugom mjestu, te polaze na put do poslednje signalne vatre koja još uvijek gori.

Kad su stigli na odredište uslijedila je kraća borba sa stvorenjima ali su uspješno pobjegli i sakrili se u skloništu nekadašnjeg poznanika Emeta, koji ne želi da ostanu kod njega te zahtjeva da odu čim prije.

Međutim, dok se bili u skloništu uhvatili su signal koji se emituje na radiju u obliku pjesme, koji je Regan protumačila kao poziv da se dođe na ostrvo koji nije toliko daleko od njihove trenutne lokacije, Emet ih upozorava da je to zamka da se preživjeli ljudi navuku kako bi ih druga grupa ubila i opljačkala.

Naravno, to neće sprečiti Regan i ona odlazi sama da pronađe izvor signala, novo skrovište i spas za svoju porodicu, te počinju problemi i zaplet filma.

Da ne idemo previše u teritoriju spojlera rećemo samo ukratko da se radnja paralelno odvija na dve lokacije od kojih je jedna u Emetovom skrovištu i prati Evelyn sa bebom i marcusom, a druga Emeta i Regan na njihovom putu do signala i eventualnog spasa.

A Quiet Place part II je odlično izbjegao greške koje mnogi nastavci naprave u vidu prevelikog zalogaja, previše nove radnje da naprave franšizu, previše likova, efekata itd.

A Quiet Place part II 2021 recenzija
A Quiet Place part II 2021 recenzija

Ovaj film se držao provjerene dobitne formule prvog dijela ali sa dovoljno novina da film bude svjež i zanimljiv od početka do kraja.

Čak je i odlično odradio sukob sa drugom grupom preživjelih bez puno komplikovanja što sam mislio da će se desiti, ali ne, scene borbi i kako se cijela situacija riješila su odlično odrađene i napisane. Nije bilo potrebe da se ovaj segment dodatno obrađuje u smislu nešto kao što je obrađeno u ’’The Walking Dead’’.

Ono što je odlično bilo u prvom dijelu a to su scene sa stvorenjima, sad je samo unapređeno pa tako opet imamo zanimljive i napete scene čije razrešenje nećete tako lako predvidjeti.

Ne možemo a da ne pohvalimo kompletnu glumačku postavu jer svi glumci su odradili sjajan posao, što posebno dolazi do izražaja kad samo izrazima lica i gestovima ruku iznose svoja osjećanja i stavove s obzirom da ne smiju pričati i biti glasni u nekim situacijama.

Pored navedenog moramo pohvaliti i glumca/režisera Johna koji je i kao i režiser i glumac odradio odličan posao.

Ovo je jedan o rijetkih filmova koji čak možda i nema grešku u režiji, scenariju, razvoju likova i drugim bitnim filmskim elementima.

Kome preporučiti film ?

A Quiet Place part II je odličan horor/triler koji je samo unapredio takođe odlični prvi dio, te je uspješno ponovio odličnu priču, glumu, napetost a pri tome ostao čvrsto na zemlji.

Film je zanimljiv od početka pa do kraja sa odlično režiranim ’’double kill’’ scenarijem na samom kraju.

Iako spada u horor žanr nema nepotrebnih krvavih scena, čak šta više nema nepotrebnih scena uopšte, sve je na svom mjestu i odlično uklopljeno.

Film se definitivno preporučuje svima bez obzira na žanr koji volite, samo je preduslov da ste pogledali prvi dio.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *