Army of the Dead (2021)

Army if the Dead (2021) recenzija

Army of the Dead (2021) recenzija

 

Režija: Zack Snyder

Glavni glumci: Dave Bautista, Ella Purnell, Ana de la Reguera, Omari Hardwick, Theo Rossi, Matthias Schweighöfer, Nora Arnezeder, Hiroyuki Sanada, Garret Dillahunt, Tig Notaro, Raúl Castillo

Imdb ocjena: 6,3

 

Army of the Dead je novi film scenariste i režisera Zack Snaydera koji se sa ovim filmom uspješno vraća na svoje početke odnosno u zombi žanr.

U poslednjih 10 godina smo dobili mnogo zombi filmova i serija tako da nema tu puno šta novo da se snimi, vidjeli smo sve moguće priče i scenarije, dobre i loše likove koji su se našli u pandemiji i apokalipsi.

Da bi neki novi film pružio nešto novo i zabavno, mora povući neke hrabre poteze i odstupiti malo od dobitne formule kako bi publika dobila nešto novo iz ovog žanra. Zack Snyder je to uradio sa ovim filmom i imamo priliku da vidimo malo drugačiji koncept nego obični zombi filmovi.

Ajde prvo da vidimo o čemu se radi, pa ćemo onda razmotriti dobre i loše strane filma.

Army if the Dead (2021) recenzija
Army if the Dead (2021) recenzija

Army of the Dead je u suštini ‘’heist movie’’ čija je radnja smještena u Las Vegas koji je u karantinu, i prati grupu plaćenika koju predvodi Scott (Dave Bautista) koji će pokušati da se uvuku u jedan od kazina i ukradu pare koje se i dalje nalaze zaključane u sefu. Na tom putu imaju 2 problema, prvi su naravno zombiji koji im se nalaze na putu, a drugi problem je vrijeme jer vlada Amerike je donjela odluku na baci nuklearnu bombu na grad i na taj način riješi infekciju.

Kako su dobili kompletnu specifikaciju kazina, sefa i ostale planove ulaska i konačnog bijega iz grada prije nuklearne detonacije od samog vlasnika kazina, kojeg tumači popularni japanski glumac Hiroyuki Sanada, kreću na nemoguću misiju da izvuku pare i pobjegnu sa svojim životima.

Da nebi priča bila ovako jednostavna scenarista Zack nam je spremio par iznenađenja u vidu zombija, kao i par zapleta u radnji odnosno motivima nekih likova koje će većina gledalaca odmah pretpostaviti i uspješno predvidjeti.

Prvo da kažemo nešto više o zombijima jer ovo je ipak zombi film.

Nismo do sad imali uspješno predstavljen koncept alpha zombija kao i povećanu inteligenciju zombija. U ovom filmu odmah na početku će nam se predstaviti alpha zombi koji kontroliše ostale zombije, kao i različite klase u smislu da imamo pametnije i brze zombije pored klasičnih sporih i glupih.

Army if the Dead (2021) recenzija
Army if the Dead (2021) recenzija

Našim plaćenicima će ovo biti veliko iznenađenje i dodatni problem koji će probati savladati uz pomoć švercera Lilly, koja je naučila kako da se ponaša sa kojom klasom i čak razvila neki oblik razmjene za siguran prolaz do građevina do kojih su krenuli.

Ovi pametni zombiji uništeni grad posmatraju kao svoje kraljevstvo i čak imamo i kralja i kraljicu, koji nose plašt i krunu. Ovo je jedan od onih hrabrih poteza i nešto novo što nismo imali priliku gledati u zombi filmova. Alpha zombi je čak sebi napravio čelični šljem da ga ne mogu ubiti metkom.

Ima tu još par nekih detalja oko zombija ali nećemo ići u detalje zbog spojlera.

Sad nešto više o samim likovima i glumcima.

Glumce uspješno predvodi Dave Bautista koji se poprilično dobro snašao u ovoj ulozi iako sama uloga nije ništa posebno i mnogo glumaca je moglo da iznese ovaj lik. Glumačka postava je sastavljena od poznatih i nepoznatih glumaca, koji su predstavili više manje predvidive likove.

Naglasićemo da u svi likovi i glumci dobili dovoljno prostora i vremena da učestvuju i doprinesu samoj priči, akcionim sekvencama i humoru. Jedna od mana u likovima je lik kćerke Scotta odnosno Kate, koja je jedan od onih likova što će vas nervirati od samog početka zbog razmaženog ponašanja i glupi motiva i odluka koje donosi.

Imamo par prosječnih dramskih momenta i pokušaja razvoja likova, kao i skoro pa u potpunosti promašenu dramu između Scotta i Kate, odnosno dramske scene koje će vas nervirati, te je film možda mogao biti bolji bez ovog dijela scenarija ali šta je tu je.

Ostali likovi su dovoljno dobri da vas zabave ali nećemo ih posebno navoditi i objašnjavati.

Ono što je možda i najbolje u Army of the Dead je akcija i specijalni efekti, jer kao što već znamo, Zack je odličan u ovom segmentu.

Sa Netflixovim budžetom i Zackovim idejama, dobili smo odlične masovne akcione sekvence sa dobrom koreografijom i odlično tempiranim ‘’slow motion’’ scenama. Neke akcione sekvence možda malo podsjećaju na akciju iz popularne zombi igrice ‘’Days gone’’ ali u svakom slučaju jako lijepo izgleda.

Kome preporučiti film ?

Army of the Dead je dobar i zabavan film iz zombi žanra, Iako dugo traje nije naporan i brzo će vam proći. Imamo par novih ideja koje nisu do kraja i možda na najbolji način iskorišteni ali cijenim ovaj pokušaj Zacka da nam pokaže nešto novo.

Film ima dobru akciju, solidan humor i odlične specijalne efekte.

U svakom slučaju, film mogu preporučiti fanovima zombi žanra koji će ovaj put dobiti ‘’heist’’ film u kombinaciji sa zombijima.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *