Coyote (2021)

Coyote (2021) recenzija

Coyote (2021) recenzija

 

Glavni glumci: Michael Chiklis, Juan Pablo Raba, Adriana Paz, Kristyan Ferrer, Octavio Pisano, Julio Cesar Cedillo, Cynthia Kaye McWilliams, Daniel Edward Mora, Emy Mena

Broj sezona: 1 (6 ep)

Imdb ocjena: 6,8

 

Coyote je serija koju sam pogledao na preporuku, ali i iz zbog velikog potencijala koja je imala po opisu, te sam se nadao sam se da će se Michael Chiklis vratiti na staze stare slave i da ćemo dobiti jednu odličnu seriju kao što je to bio ’’Shield’’, ali bojim se da se to nije desilo.

Ova serija je imala veliki potencijal, jer priče i teme oko Meksičkih kartela su neiscrpne, bilo da su zasnovane na istinitim događajima ili na fikciji.

Međutim, u ovom slučaju imamo par velikih propusta u scenariju, a sam kraj sezone je nešto katastrofalno za gledaoce, ali o tom malo kasnije.

Prvo da vidimo o čemu se radi.

Coyote (2021) recenzija
Coyote (2021) recenzija

Serija prati lik Bena Clemensa, kojeg tumači Michael Chiklis, koji je pripadnik granične policije i cijeli svoj radni vijek se bori protiv imigranata i pokušava održati granicu sigurnom.

Na zadnji radni dan će otkriti novi tunel koji se koristi za krijumčarenje ljudi iz Meksika pri čemu će doći u sukob sa švercerima, nakon čega će doći do niza događaja usljed kojih će se naći na putu kartela koji će ga iskoristiti za neke svoje ciljeve.

Pod prijetnjom da će ubiti njegovu porodicu Ben odlučuje da odradi posao za kartel pod uslovom da ga puste na miru nakon toga, ali to se neće desiti i Ben sve dublje i dublje tone u probleme.

Coyote ima solidnu glumačku postavu i nemam neke zamjerke na glumu i na razvoj likova, jer imajući u vidu scenario sa kojim su radili, glumci su odradili dobar posao.

Epizode imaju i određenu dozu napetosti u pojedinim dijelovima, lijepe prizore pustinje, solidnog glavnog i sekundarnog negativca, kao i još par prolaznih likova, dovoljno zanimljivu glavnu priču da ovo bude dobra serija, ali sad dolaze problemi.

Ima nekoliko problema sa ovom serijom a jedan od glavnih je da naš glavni lik nakon 32 godine rada u graničnoj policiji ne zna pričati španski jezik, ne zna naručiti ni pivo na španskom jeziku.

Radi posao koji radi na samoj granici i svaki dan je u kontaktu sa imigrantima i ne zna ništa od jezika koji je mogao naučiti za tolike godine samo slušajući ljude i kolege oko sebe.

Ovo je jako loše pisanje lika i mnoge stvari je mogao izbeći da je samo znao bar malo jezika.

Ali prihvatamo ovo kao činjenicu da Ben ne zna jezik i idemo dalje.

Istina je da su karteli jako dobro organizovani i da imaju svoje operativce s obe strane granice, ali ne možemo prihvatiti da tek tako mogu kidnapovati ljude na teritorije USA i olako ih prebaciti na teritoriju Meksika.

Takođe, cijela situacija oko Bena i njegovi razlozi da pomogne porodici stradalog kolege je nakako neuvjerljiva i kad je upao u prvi problem, svjesno ide u dalje probleme iako bi neko njegovog iskustva znao kako da se izvuče.

Čak i da prihvatimo ovo sve kao loše pisanje scenarija i priznamo sve što je dobro pa kažemo da je serija dovoljno dobra da se pogleda, ne možemo to uraditi jer Coyote ima jedan ogromni problem sa krajem sezone, a to je da je sezona jednostavno završila taman kad je imala još veći prostor da postane zanimljivija.

Priča sezone nije završena već je samo prekinuto u trenutku kad je moralo da bude još najmanje jedna epizoda da zaključimo neke događaje, a vjerovatno i dve epizode da sve lijepo zaokružimo. Ali ne, sezona se samo završila kao da se završila neka obična epizoda.

Da zlo bude veće, nema najavljene druge sezone, tako da sam pogledao jednu seriju koja nije zaključena i džaba potrošio dragoceno vrijeme, što je i glavni razlog zašto ću vama preporučiti da preskočite ovu seriju.

Sve što je dobro je nažalost pokvareno sa ovakvim krajem sezone, a Coyote ima dobrih stvari i mogla je ovo biti solidna serija, međutim, ta prilika je potrošena.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *