F9: The Fast Saga (2021)

F9: The Fast Saga (2021) recenzija

F9: The Fast Saga (2021) recenzija

 

Režija: Justin Lin

Glavni glumci: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron, John Cena, Sung Kang, Helen Mirren, Kurt Russell

Imdb ocjena: 5,5

 

F9: The Fast Saga je novi film iz serijala Fast&Furious koji i ovaj put pomjera granice u smislu nemogućih kaskaderskih scena koje prkose svim zakonima fizike, na što smo navikli od ovog serijala unazad nekoliko nastavaka.

Međutim ovaj put producenti se nisu zaustavili samo na navedenom, jer u ovom nastavku su odlučili da totalno poremete i timeline koji smo do sad imali, to su uradili vraćanjem u život Han-a, te na taj način poremetili sve događaje koji su se desili u 6 i 7 dijelu franšize.

Ali nije tu kraj, uveli smo i lik Jacoba Toreta, rođenog brata Doma, koji će takođe dodatno poremetiti već postavljeni timeline jer će i on sam direktno uticati na neke događaje iz prethodnih dijelova.

F9: The Fast Saga (2021) recenzija
F9: The Fast Saga (2021) recenzija

Ovo je vjerovatno najlošiji nastavak iz serijala jer je cijeli film jedno ogromno pretjerivanje u svakom mogućem pogledu, od akcionih sekvenci, do stila glume i dijaloga gdje se komplet razgovor među likovima svodi na ’’onelajnere’’ i opasne poglede, a da ne spominjem što je Fast saga konačno otišla i u svemir, sve sa modifikovanim autom na raketni pogon, do priče koja će poremetiti nekoliko prethodnih filmova.

Ali bez obzira na ovo sve navedeno, ovo je film koji morate pogledati u kinu.

F9: The Fast Saga je film u kojem se mnogo toga desilo, a s obzirom da traje 2h i 25 min, skoro pa svi likovi su dobili svoj prostor da pokažu nešto više, pored nekoliko velikih akcionih sekvenci.

Ajde prvo da vidimo ukratko o čemu se radi.

Nakon događaja iz prethodnog filma Dom i Leti su se povukli na udaljenu farmu da vode miran život odgađajući Domovog sina Brajana. Mirni život se poremeti jedan dan kad ostatak ekipe dođe u posjetu i pokaže snimak i poziv u pomoć Mr Nobody-a, sa kojim se on obraća za pomoć direktno Domu, jer navodno postoje krtice u njegovoj organizaciji i rouge agent koji izgleda ima neke veze sa Domom.

U početku Dom prvo ne želi da učestvuje u misiji spašavanja, ali se predomisli kad je uvidio da Jacob izgleda ima neke veze sa napadom na avion Mr Nobody-a koji je prevozio neku opasnu tehnologiju koja ima potencijal da preokrene trenutni svijetski poredak.

Odlaze na lokaciju gdje je pao avion i počinje nevjerovatna i ogromna akciona sekvenca, koja odmah na početku filma naglašava da će ovo biti nastavak koji će definitivno pomjeriti sve granice koje su do sad postavili u akcionom dijelu serijala.

Imamo nekoliko akcionih sekvenci koje su isprekidane sa dramskim elementima sa kojim se gradi priča i razvijaju likovi od kojih centralnu ulogu ima John Cena sa ulogom Domovog brata Jacoba i može se reći da je ovu ulogu John Cena dobro odglumio, jer mu je odlično legla i dobro se uklopio u već postojeće likove koji stalno opasno gledaju i pričaju isključivo sa kliše rečenicama i ’’onelajnerima’’.

Moramo izvršiti i poređenje sa Rockovim likom ’’Hobsom’’ koji je ipak daleko bolji lik, koji je takođe imao bolju hemiju sa Domom i njihov dvoboj u 5 dijelu serijala je nešto što se i dalje ne može ponoviti. Tako da iako je dosta vremena posvećeno scenama iz prošlosti koje pokazuju kako je došlo do svađe među braćom, nije nekako postignuta hemija kakva bi treba da bude.

Humor ovog serijala se i dalje svodi na likove Romana i Tej-a, koji je jednostavno nije smiješan, malo ko će smijati na kobiva komične scene i svađe ovog dvojca.

Međutim, imamo i još jedan problem sa F9: The Fast Saga, a to je da nema nijednog normalnog razgovora u filmu, svaki dijalog je neki oblik motivacionog govora ili neki oblik kliše razgovora i pretećih rečenica.

Ko ovako razgovara i komunicira, samo likovi iz Fast&Furious serijala.

Naredni problem je želja da se od ove sage napravi Marvel film, pa ajde da snimimo Avengers Fast&Furious, a to ćemo uraditi tako što ćemo napraviti tako veliku i opasnu globalnu prijetnju da moramo da ujedinimo sve likove koji su se do sad pojavili u ovim filmovima, i tek tako ujedinjeni i svako sa svojim sposobnostima možemo da se suprostavimo ultimativnoj zločinačkoj organizaciji.

Šta bi sa uličnim trkama i eventualnim pljačkama na visokom nivou.

Nema više ovog aspekta, Fast saga je otišla u svemir, u globalne špijunske afere i prijetnje po stabilnost planete koje može riješiti samo porodica Toreto, zato što ujedinjena porodica Toreto je najjača sila na planeti.

Prije nego zaključimo ovaj članak moramo reći i da su hand to hand combat scene otišle na nivo superjunaka, pa tako borba između Doma i Jacoba je borba koja pripada u svijetu superjunaka odnosno likova koji imaju supersnagu, što iako zabavno izgleda, ipak vas malo nervira kao i ostatak filma.

F9: The Fast Saga (2021) recenzija
F9: The Fast Saga (2021) recenzija

Moglo bi se još dosta toga reći o ovom filmu, jer pored Jacoba kao novog lika imamo opet solidnu Cypher koja će biti i potencijalni negativac u završnom filmu, ima tu i još nekih sporednih priča koje eventualno imaju prostora da se razvijaju i povezuju, možda bi trebalo i posebno pričati o svakoj akcionoj sekvenci, ali bio bi ovo prevelik članak kad bi sve to analizirali.

Kome preporučiti film ?

F9: The Fast Saga je film koji definitivno trebaju pogledati ljubitelji Fast&Furious serijala, mada bez obzira koliku toleranciju imate ovaj film će vas blago nervirati skoro u svakoj sceni.

Opet s druge strane, ovo je spektakl koji se mora pogledati u kinu da možete u potpunosti uživati u nemogućim akcionim sekvencama.

Za nekoga ko nije do sad gledao Fast serijal ovo će biti čista glupost i treba da preskoči ovaj film, koji je ipak samo za fanove serijala.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *