Fauda

Fauda recenzija

Fauda recenzija

 

Glavni glumci:  Lior Raz, Itzik Cohen, Neta Garty, Rona-Lee Shim'on, Boaz Konforty, Doron Ben-David, Yaakov Zada Daniel, Idan Amedi

Broj sezona: 3 (36 ep)

Imdb ocjena: 8,2

 

Fauda je Izraelska politička/akciona/drama koja nas vodi u Izraelsko Palestinski sukob, i daje nam objektivan i realan pogled na situaciju i problem koji se ne može riješiti mirnim putem.

Serija prati specijalnu Izraelsku vojnu jedinicu Mista'arvim koja je zadužena za razne vojne operacije od prikupljanja informacija, atentata, spašavanja i mnoge druge opasne misije.

Iako je Fauda Izraelska serija, tako da se ne može reći da je u potpunosti objektivna jer ipak je priča prikazana sa Izraelske tačke gledišta, imamo jako dobar pogled i prikaz likova sa Palestinske strane, odnosno negativci i protivnici sa Palestinske strane nisu prikazani kao bezdušni teroristi i ubice već kao ljudi i likovi sa svojim političkim stavovima i ubjeđenjima.

Fauda recenzija
Fauda recenzija

Glavni glumac serije je Lior Raz koji tumači lik Dorona, komadanta navedene jedinice, a bitno je napomenuti da je Lior i sam nekad bio pripadnik navedene jedinice, te s obzirom da je i pisac scenarija, imamo iz prve ruke pogled na dešavanja na terenu i kako izgledaju životi ovih ljudi. Ovo je vjerovatno i jedan od razloga što serija ima ovako dobre negativce čije motive, razloge i odluke koje donose možete u potpunosti razumjeti, a u pojedinim momentima i saosjećati sa istima.

Kroz prethodne 3 sezone imali smo priliku vidjeti nekoliko različitih negativaca, ali ipak posebno se izdvaja negativac iz prve sezone Abu Ahmad ’’The Panther’’, zbog kojeg se i Doron vratio iz penzije kad je saznao da je Panther i dalje živ, kao i da planira neki veliki napad.

Zaplet prve sezone je bio najopasniji u smislu opasnosti od otvorenog rata između Izraela sa Hamasom, koji bi nakon velikog napada Hamasa bio prinuđen na veliku odmazdu prema rukovodstvu Hamasa, a samim tim i na stanovništvo pojasa Gaze, što bi teoretski natjeralo ostale zemlje u regionu da se udruže protiv Izraela.

Ovo je svakako jedan realan zaplet i opasnost sa kojim se operativci sa obe strane susreću na svakodnevnom nivou.

Zaplet naredne dve sezone je više lične prirode prouzrokovan dešavanjima na terenu i teškim odlukama koje ovi operativci moraju donositi. Iako su ogromni interesi i lobiji sa obe strane, opet se pokušavaju naći mirna rješenja za neke krize i sukobe jer neće sa ratom dobiti ništa ni jedni ni drugi, ali eto ipak, ratuju decenijama jer ne mogu dijalogom riješiti političke probleme.

Iako zasad nema zvanične najave za 4 sezonu, vjerovatno će se serija nastaviti jer materijal za nove priče sigurno postoji imajući u vidu da se ne nazire kraj sukoba i problema u ovom dijelu svijeta.

Fauda recenzija
Fauda recenzija

Fauda pored sjajne priče ima odličnu glumu svih glumaca, nema forsirane lažne drame, čudnog nelogičnog ponašanja likova kakvo možemo vidjeti u mnogim drugim serijama i filmovima. Svi likovi u seriji su realni likovi tako da se lako možete povezati sa istim.

Ova serija ima odlične akcione i borbene sekvence koje su u potpunosti realne i prizemljene, te bi se mnoge druge serije trebali ugledati na Faudu povodom ovog dijela.

Kome preporučiti seriju ?

Fauda je jedna od najboljih serija iz akciono/špijunskog žanra koju možete gledati jer pored odličnih akcionih sekvenci, serija ima odličnu glumu i dramu, kao i realne i dobre zaplete.

Za ljubitelje ovog žanra Fauda je serija koju morate pogledati jer mnogo propuštate u slučaju da je preskočite.

Ukoliko želite da malo bolje razumjete i da vidite kako to sve izgleda iz prve ruke na terenu, i kako teško narod živi u ovom području, ova serija je to sve vjerovatno dobro prikazala.

U svakom slučaju serija Fauda je za svaku preporuku.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *