Great White (2021)

Great White 2021 recenzija

Great White (2021) recenzija

 

Režija:  Martin Wilson

Glavni glumci: Katrina Bowden, Aaron Jakubenko, Kimie Tsukakoshi, Tim Kano, Te Kohe Tuhaka

Imdb ocjena: 3,9

 

Great White je ’’shark movie’’ koji je neopravdano loše ocjenjen na IMDB-u, a film nije toliko loš jer daleko gori filmovi koji za temu imaju ajkule su bolje ocjenjeni. Neću reći da je film dobar jer ima dosta mana koji su uglavnom vezani za loš scenario i jako mali budžet koji su imali na raspolaganju, ali je film gledljiv u odnosu na mnoge druge.

Ajde prvo da vidimo o čemu se radi.

Radnja filma prati 5 putnika koji će se boriti za svoj život na otvorenom okeanu sa velikom bijelom ajkulom, nakon što će biti primorani napustiti mali turistički avion jer zamislite, ajkula je pregrizla plutajući dio aviona kad su sletili da ispitaju olupinu pri potragom za preživjelima.

Kako su uspjeli da prikupe nešto opreme i aktiviraju čamac na naduvavanje, počinje borba ali i problemi sa ovim filmom.

Iako u ovakvom scenariju nema puno prostora za dobar film, jer radnja nam se svodi na dešavanja u čamcu i povremene scene kad im se ajkula približava kao i neku eventualnu završnicu i final fight sa ajkulom, to ne znači da ne možemo imati uvjerljive i zanimljive likove, kao i dobru glumu.

Great White 2021 recenzija
Great White 2021 recenzija

Međutim, likovi nisu tako napisani te samim tim ni glumci nisu imali puno prostora da pruže nešto više. Scene dok su u čamcu su mogle biti prolazne sa eventualno zanimljivim dijalozima ali to se nije desilo te tako imamo krajnje dosadne razgovore i nezanimljive likove.

Kako je ovo ipak niskobudžetni film nemamo puno akcije i scena sa ajkulama, a i scene koje imamo su skromne u najmanju ruku.

Great White je prepun loših odluka o scenariju pa tako imamo scene tipa upaljenih lampi noću koje gore non stop i svjetlima mame ajkule, kad neko ispadne iz čamca automatski ispadne 10 metara od čamca, od prvih scena filma znamo ko će preživjeti a ko ne i još neke slične scene i propusti u scenariju.

Naravno da likovi kad zarone mogu nekoliko minuta da zadrže dah sve dok se bore sa ajkulom bez obzira na napor koji ulažu u borbi odnosno potrošnju kisika, ali nema veze, to je nešto što se sporadzumjeva u ovakvim filmovima.

Imamo i final fight koji je je pokazao novi način kako se ajkula ubija u njenom prirodnom okruženju sa ograničenim i minimalnim resursima, kao i neke poluatraktivne scene prilikom ubijanja druge ajkule među olupinom broda.

Kome preporučiti film ?

Great White nažalost nije dobar ’’shark movie’’ koji bi bio dobar početak ljeta za ove filmove, ali nije ni totalni trash na što ukazuje Imdb ocjena koja je u ovom slučaju malo prestroga.

Ako ste raspoloženi i volite ’’shark movie’’ vrstu filmova možete pogledati ovaj film dok čekamo bolje filmove iz ovog žanra, u suprotnom preskočite ovaj prosječni film.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *