Invincible (2021)

Invincible 2021 recenzija

Invincible (2021) recenzija

 

Glavni glumci: Steven Yeun, Sandra Oh, J.K. Simmons, Zazie Beetz, Grey Griffin, Kevin Michael Richardson, Walton Goggins, Gillian Jacobs, Zachary Quinto, Mark Hamill, Mahershala Ali, Jon Hamm, Seth Rogen

Broj sezona: 1 (8 ep)

Imdb ocjena: 8,8

 

Invincible je nova Amazonova serija koja je pored ‘’The Boys’’ uspješno predstavila alternativnu verziju najpoznatijih DC junaka odnosno pripadnika Justice League.

Prije nego krenemo pisati o samoj seriji moramo naglasiti jednu činjenicu koja me strašno ljuti kao gledaoca i ljubitelja superhero žanra, a to je da Amazon može uzeti nepoznate stripove i neke potpune lijeve likove i od njih napraviti odlične serije, a DC i Warner Bros ne mogu uspješno ekranizovati svoje suvo zlato odnosno najpoznatije superheroje na svijetu (Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern itd.).

Invincible 2021 recenzija
Invincible 2021 recenzija

Jel moguće da su direktori DC-a i Warnera toliko nesposobni jer ne mogu nikako povezati 2 uspješna filma i totalno se gube u pravcu u kojem grade DC multiverse.

Zack Snyder’s Justice League se pokazao kao jako uspještan i treba da nastave u tom pravcu jer je to očigledno ono što DC publika traži, a oni umjesto toga najavljuju crnog Supermena i alternativne verzije do sad predstavljenih likova.

The Boys i Invincible su uspjeli da predstave odlične alternativne zle verzije Supermana, a DC i Warner ne mogu napraviti novi film sa najboljim glumcem Supermena do sad odnosno sa Henrijem.

Ali ovo nije članak i kritika menadžmenta Warnera i DC-a, zato ajde da vidimo o čemu se radi i zašto preporučujem Invincible za sve ljubitelje superhero žanra.

Zaboravite činjenicu da je Invincible animirani film jer to odmah vuče na nešto dječije što je u ovom slučaju daleko od dječijeg animiranog filma, ovo je serija za odrasle i sa teškom R oznakom za one koji znaju šta to znači s obzirom na nivo nasilja i krvoprolića koje je prisutno.

Invincible 2021 recenzija
Invincible 2021 recenzija

Prvo ukratko o samoj radnji.

Serija prati najjačeg i najpoznatijeg superheroja Omniman-a i njegovu ženu Debie dok se pripremaju da njihov sin jedinac Mark dobije supermoći jer ulazi u kasne tinejdžerske godine, godine kad se djeci osoba sa moćima javljaju ili ne javljaju moći.

Kad se jedno veče moći kod Marka stvarno manifestuju, Omniman odnosno Nolan glumi lažno olakšanje i sreću dok je u stvarnosti zabrinut jer se nadao da se to neće desiti. Presrećan zbog dobijanja moći Mark počinje ispitivati svoje granice i počinje trenirati sa ocem jer i sam želi da bude superheroj i da otac bude ponosan na njega.

Pored Omniman-a, Zemlju štite i mnogi drugi junaci od kojih su najpoznatiji Guardians of the globe koji su neke alternativne verzije Batman-a, Wonder Woman, Flasha, Martian Manhuntera i još nekih DC junaka.

Nakon početnog predstavljanja likova i priče, prva epizoda završava na krajnje šokantan način odnosno sa brutalnim ubijanjem gore navedenih članova od strane Omniman-a.

Ova borba je lagani uvod u to šta nas čeka dalje u seriji, s obzirom da je ova borba jedan relani prikaz kako bi to izgledalo da Superman stvarno poludi i krene komadati i ubijati druge junake.

Bez ikakvog objašnjenja i bez ijedne rečenice, Omniman je pobio sve junake i vi kao gledalac od tog trenutka želite objašnjenje zašto.

Objašnjenje zašto dolazi tek u predzadnjoj epizodi i čekanje se itekako isplati, jer zadnje 2 epizode su fantastične u svakom mogućem pogledu, od emocija koje su prisutne do nevjerovatne borbe i masovnog uništavanja grada kao što smo imali priliku gledati u Man of Steel (2013), ali ovaj put sa realnim posledicama po civile koji su se nažalost našli između Marka i Nolana.

Invincible takođe ima i solidnu pozadinsku priču u vidu tinejdžerskih problema sa srednjom školom, biranja fakulteta i odlučivanje da li uopšte žele ići na fakultet, prve ljubavi i na to sve dodamo obavezu i odgovornost koju nosi život superheroja.

Pored navedenog imamo naravno i mnoge druge priče, razne zanimljive likove i solidne negativce, ali ono što je najbolje je porodični odnos porodice Grayson, misterija oko glavnog lika Omniman-a, kao i brutalne borbe.

Kome preporučiti seriju ?

Invincible je animirana serija za odraslu publiku i definitivno obavezno gradivo za ljubitelje superhero žanra. Serija ima odličnog glavnog lika u vidu superheroja ali i negativca istovremeno, kao i origin story njegovog naslednika, sa jako dobrim animacijama, borbama, brutalnošću i zanimljivom pričom.

Ovo bi bila jako skupa serija da se snimi kao liveaction serija tako da se to vjerovatno neće desiti, zato bez oklijevanja dajte šansu ovoj verziji.

Naravno ko nije gore navedena publika ne treba ni da pokušava gledati.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *