Jupiter’s Legacy (2021)

Jupiter’s Legacy (2021) recenzija

Jupiter’s Legacy (2021) recenzija

 

Glavni glumci:  Josh Duhamel, Ben Daniels, Leslie Bibb, Andrew Horton, Elena Kampouris, Mike Wade, Matt Lanter, Tyler Mane

Broj sezona: 1 (8 ep)

Imdb ocjena: 6,9

 

Jupiter’s Legacy je nova Netflixova serija koja se bavi neiscrpnom temom odnosno superhero žanrom, ali nažalost serija ima mnogo propusta, te nije uspjela da opravda svoj potencijal.

Ova serija je zasnovana na uspješnom istoimenom stripu od dobro poznatog imena Mark Millara, i sa ovom serijom Netflix je pokušao da parira Amazonovoj seriji The Boys, ali bojim se da nije dorastao ni na jednom polju navedenoj seriji.

Radnja prati porodicu superheroja odnosno roditelje koji pokušavaju da prenesu vrijednosti na svoju dijecu, koje su oni kao superheroji postavili i održavali decenijama. Međutim, to nije tako lako za njihovih dvoje dijece jer je pritisak ogroman da ispune očekivanja koje su roditelji i društvo nametnuli.

Jupiter’s Legacy (2021) recenzija
Jupiter’s Legacy (2021) recenzija

Jupiter’s Legacy takođe ima 2 paralelne radnje, jedna u sadašnjosti u kojoj pratimo naše heroje sa trenutnim stanjem, negativcima i problemima sa kojima se susreću, a druga možda i zanimljivija radnja nas vodi u vremenski period kad naši heroji nisu imali moći, te prati dešavanja koja su dovela do dobijanja njihovih moći, kao neka origin priča.

Iako imamo mnogo likova od kojih su neki zanimljivi neki ne, problem sa ovom serijom što su većina glavnih likova toliko površni i jednoobrazni da su već poslije prve epizode postali dosadni. Ovo se prvenstveno odnosno na likove Brandona i Chloe, odnosno dijecu glavnih likova i superheroja Sheldona i Grace (koristićemo prava imena likova).

Ova dva lika umjesto da nose seriju, su dva najlošije napisana lika i samo će vas nervirati kroz epizode. Kompletan ’’story arc’’ Brandona i Chloe je nešto što je poprilično loše ispalo, dok su pomoćni likovi oko njih dvoje nešto što je prolazno za ovu vrstu serije i žanr.

Nećemo ići u detaljnu analizu likova jer puno ih ima te nema potrebe da pišemo posebno o svakom liku.

Dodatni problem sa serijom je što ćemo prepoznati glavnog negativca odmah u prvoj epizodi, a to je trebalo da bude veliko iznenađenje za kraj sezone, te se gradila misterija oko slučaja sa jednim sekundarnim negativcem, čije smo rješenje odmah pretpostavili na samom početku.

Naredni problem je premalo borbi i specijalnih efekata, imamo svega par borbi kroz 8 epizoda, i pomalo korišćenja moći s vremena na vrijeme, dok je većina epizode ispunjena sa dramom koja je isforsirana na onaj loš vještački način, te vas samo nervira.

Iako su epizode normalnog trajanja i ima ih samo 8, imaćete osjećaj da epizoda predugo traje i nikako da se sezona završi, jednostavno sadržaj epizode nije dovoljno zanimljiv da vam drži pažnju.

Jupiter’s Legacy (2021) recenzija
Jupiter’s Legacy (2021) recenzija

Ipak, ima par dobrih stvari u seriji što moramo priznati.

Glavni lik Sheldon odnosno Utopian je lik sličan Supermanu koji zasad nema svoj kriptonit, i dovoljno je zanimljiv sa svojim moćima i konceptom morala i pravde koji forsira kroz ’’The Code’’ koji se i prečesto spominje u seriji, a to je da superheroji ne smiju da ubiju i ne smiju da vladaju.

Naravno ovakav pristup se mnogima ne sviđa, pa čak ni kolegama iz Unije koji ga trebaju zastupati, te imamo par dobrih pogleda, dijaloga i stavova po ovom pitanju. Mogli bi biti zanimljivo gledati dalje razvoj ovog lika u pravcu da odustaje od ovog stava, imajući u vidu da neke negativce jednostavno mora ubiti.

Sheldon je bio spreman da žrtvuje ženu i sina samo kako bi sačuvao superherojske principe što nema nikakvog smisla. Zar nije bolje ubiti negativca koji preti tolikim životima, preživjeti da bi se dalje borio i spašavao živote, nego žrtvovati svoje živote i ugroziti planetu, jer eto, ne smijemo nikoga ubiti.

Ovaj princip jednostavno nema smisla, te ne može funkcionisati.

Pored par loših Jupiter’s Legacy ima i par dobrih likova, koji nisu baš u potpunosti došli do izražaja u prvoj sezoni, likova kao Sheldonov brat Walter i najbolji prijatelj George, koji su takođe superheroji i čije ćemo priče gledati više u drugoj sezoni.

Prva sezona je bila dosta fokusirana na postavljanje temelja za drugu i možda naredne sezone, jer spominju se par puta neka dešavanja iz prošlosti, koja zvuče poprilično zanimljivo i bilo bi dobro da vidimo kako su se neke stvari odigrale, kao i da vidimo kako će se druge stvari odigrati u sadašnjosti odnosno trenutnom vremenskom periodu.

Vizuelno je serija lijepa, ako mogu tako da se izrazim, odnosno imamo dobre efekte, dobre kostime i scenografiju.

Glumci u seriji su u suštini prolazni i prosječni, tako da nema niko da se baš izdvaja, a i likovi su napisani tako da nema nekog prostora za glumce da pokažu koliko su dobri.

Kome preporučiti seriju ?

Nažalost Jupiter’s Legacy iako je namjenjena starijoj publici, nije snimljena na taj način te se gubi u stilu serije za mladju publiku, a pokušava se predstaviti kao serija za ozbiljniju stariju publiku.

Imamo loše napisane neke od glavnih likova, te ništa nema zanimljivo u razmaženoj djevojci koja se preterano drogira pod izgovorm teškog djetinjstva jer zamislite, otac nije bio stalno tu, kao ni sina koji pokušava da živi pod idelanim superherojskim principima koji su narušeni kad je bio primoran da ubije negativca koji je mogao da ubije njegovu porodicu i prijatelje.

Ovo može da bude nešto što se provlači kroz epizode, ali ne može svaka epizoda da se forsira sa ovom temom.

Kad se sve sabere i oduzme, serija jednostavno nije dovoljno zanimljiva, te se serija ne može preporučiti ljubiteljima superhero žanra, odnosno za gledaoce za koje je serija i namjenjena.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *