Lupin (2021)

Lupin 2021 recenzija

Lupin (2021) recenzija

 

Glavni glumci: Omar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier, Hervé Pierre, Soufiane Guerrab, Nicolas Wanczycki, Shirine Boutella, Clotilde Hesme, Antoine Gouy

Imdb ocjena: 7,6

Broj sezona: 1 (5 ep)

 

Lupin je nova Francuska serija u produkciji Netflixa koja po ko zna koji put ekranizuje najpoznatijeg Francuskog lopova Arsena Lupina, ali nažalost opet smo dobili prosječnu seriju i još jednu zaboravnu avanturu Arsena Lupina.

Radnja nas vodi u Pariz gdje pratimo glavnog lika Asana Diopa koji želi da osveti svog oca, koji je nepravedno optužen i osuđen na izdržavanje kazne zbog krađe ogrlice od porodice za koju je radio kao batler.

Kako je bio preponosan i pošten čovjek, nije mogao da podnese pritisak i osjećaj srama koji mu je nanjet, izvršio je samoubistvo u zatvoru te na taj način u potpunosti ostavio sina na milost i nemilost sistema.

Zadnji poklon koji je Asane dobio od svog oca je bila knjiga o avanturama Arsena Lupina, knjiga i lik kojeg je Asane zavolio i nastavio čitati i istraživati, učeći iz knjiga razne vještine sa kojima će kasnije služiti u svojim avanturama.

Lupin 2021 recenzija
Lupin 2021 recenzija

20 godina nakon početnih događaja Asane je sad odrastao čovjek koji i sam ima sina, koji je u potpunosti preuzeo životni stil svog idola i junaka odnosno živi život Arsena Lupina, džentlmena lopova, ali stil života zbog kojeg nije uspio sačuvati brak.

Avantura i priča prve sezone počinje kad se davno ukradena ogrlica vrijedna milione eura iznenada pojavi nazad u vlasništvu porodice koja je tvrdila da je pokradena, što je naravno probudilo u Asanu želju za osvetom prema pravim lopovima i željom da skine ljagu sa očevog imena.

Asane organizuje pljačku na licitaciji na kojoj se ogrlica prodavala, nakon čega se otvaraju mnoga vrata, te dolazi do niza događaja sa kojima se otkriva velika zavjera u koju su upleteni članovi porodice čije je vlasništvo ogrlica, policija, drugi lopovi itd.

Sad serija Lupin dolazi do problema, jer iako ima solidan zaplet, harizmatičnog glavnog lika kojeg tumači Omar Sy, fine i autentične lokacije snimanja, dovoljno dobru prateću glumačku postavu, serija ipak ima veliki problem u lošem scenariju.

Ovo je tip serije koja pokušava da ima najpametnijeg lika na svijetu koji se u sve razumije i koji zna sve fore svake moguće institucije, koji tačno zna psihologiju svakog lika sa kojim se susretne, i lika koji planira 25 koraka unaprijed i čim počne šahovski meč on je već pobjedio.

Serija pokušava da se nametne inteligentnoj publici ali svojim propustima u svakoj epizodi nažalost samo iritira svoju publiku.

Na šta tačno mislim i na koji način to Lupin nervira gledaoce ?

Imamo scene gdje Asane uđe u zatvor u posjet zatvoreniku koji je u lisicama, ponudi mu da umjesto njega bude par dana u zatvoru kako bi došao do nekih informacija, stavi ruke na lisice koje u narednoj sceni pređu na asanove ruke, gdje imamo ‘’wau’’ facu zatvorenika, koji ga pita ‘’i šta sad’’, gdje je odgovor Asana, sad ide smjena čuvara i ovi novi čuvari ne znaju da sam ja posjeta a ti zatvorenik, tako da ću ja u ćeliju a ti samo odšetaj iz zatvora na slobodu.

Molim ?

Kakav je ovo scenario i pisanje scene, za koju inteligentnu publiku je ovo pisano. Većina likova u seriji su pisani kao pametni likovi ali eto, usput su takođe i glupi. Iako su glumci solidno odradili svoj posao, scenario sa kojim su radili je katastrofa, tako da imamo i likove koji su u potpunosti zaboravni i nisu vrijedni spominjanja.

Svaka epizoda ima ovakve scene, gdje Asane prepametan a likovi sa kojima dolazi u kontakt su jednostavno nedorasli njegovom intelektu, odnosno svaka epizoda ima ovakve scene koje vas mogu samo iznervirati.

Mogao bi sad pisati o svakoj epizodi i scenama koje su kao navedeni primjer ali nećemo trošiti riječi.

Prva sezona umjesto da završi priču oko glavnog negativca i da riješimo taj slučaj koji nas vodi u par različitih pravaca u smislu ko je namjestio Asanovom ocu, odluči da sezonu završi sa velikim cliffhangerom, i vjerovatno cijelu drugu sezonu razvlači istog dosadnog negativca.

Bojim se da drugu sezonu ipak neću gledati.

Kome preporučiti seriju ?

Lupin nažalost nije serija kakva je mogla da bude, jer ovo nije serija koja prati lopova levela Arsena Lupina, koja će nam pružiti atraktivne pljačke, dobre likove, dobrog negativca i možda malo zabavne akcije.

Nema zabavnih scena, nema dobrog humora, da ne spominjem par jadnih borbi prsa u prsa čija je koreografija krajnje neatraktivna, nema nijednog lika mimo Asana za kojeg se može reći nešto više.

S moje tačke gledišta i ova verzija Arsena Lupina je promašaj te ću vam preporučiti da preskočite ovu seriju.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *