Shadow and Bone (2021)

Shadow and Bone (2021) recenzija

Shadow and Bone (2021) recenzija

 

Glavni glumci:  Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Freddy Carter, Amita Suman, Simon Sears, Sujaya Dasgupta, Julian Kostov, Danielle Galligan, Zoë Wanamaker

Broj sezona: 1 (8 ep)

Imdb ocjena: 8,0

 

Shadow and Bone je nova Netflixova serija koja je zasnovana na trilogiji knjiga koju je vjerovatno malo ko čitao (Grisha trilogy), knjiga koja je namjenjena tinejdžerima i mlađim ljudima.

Obično ne gledam serije ovog tipa, ali odlučio sam da joj dam šansu s obzirom na dobre ocjene i pozitivnu online kritiku, što će se ispostaviti na kraju da nisam pogriješio, jer serija nije loša i nije džaba potrošeno vrijeme.

Ajde prvo da vidimo o čemu se radi i šta je dobro a šta nije dobro u seriji.

Shadow and Bone je fantasy serija koja je posudila elemente od mnogih drugih serija, filmova, knjiga a možda ponajviše od odličnog animiranog filma ’’The Last Airbender’’.

Radnja serije prati mladu djevojku koja radi kao kartograf u vojsci, koja prilikom jedne opasne misije kroz ’’crnu maglu’’ otkriva da ima moći koje svijet oko nje čeka godinama, jer su to moći Sunsummonera odnosno mogućnosti da priziva snagu sunca/svijetlosti, a to je moć koja bi mogla da uništi crnu maglu koja predstavlja barijeru kroz kraljevstvo i koja je prepuna raznih čudovišta.

Shadow and Bone (2021) recenzija
Shadow and Bone (2021) recenzija

Putovanje kroz maglu je jako teško i izvodi se uz pomoć specijalizovanih brodova sa kojim moraju rukovoditi ostali korisnici moći, ali i uz njihovu pomoć putovanje je previše opasno i malo ko izađe živ iz magle jednom kad uđe.

Pojava Sunsumonera odnosno Aline Starkov je vijest koja je uzdrmala cijeli kontinent i počinju da se javljaju razni interesi od nekoliko različitih skupina, gdje neki žele da se uništi magla, neki žele da ostane magla a neki žele da kidnapuju Alinu zbog drugih nekih razloga.

Radi njene sigurnosti ali i daljeg treninga da u potpunosti savlada svoju moć, general Kirigan je odvodi u zamak gdje žive i treniraju ostali ljudi koji imaju moći koji su istovremeno i dio njegove vojske, koja je takođe zadužena za sigurnost kralja i koja donosi prevagu na terenu.

Provodeći vrijeme u učenju i treningu počinje otkriva neke stvari koje dovode njen život u opasnost od Kirigana, ali dovode i cijeli kontinet u opasnost, nakon čega bježi iz zamka i pokušava da zaustavi Kirigana u njegovim namjerama.

Nije loš zaplet, ali ajde da vidimo kako je to sve izvedeno.

Shadow and Bone (2021) recenzija
Shadow and Bone (2021) recenzija

Iako se u početku stvari polako razvijaju jer imamo par likova koje pratimo pored glavna 2 lika (Aline i Kirigana), nakon par epizoda sve legne na svoje mjesto i serija počinje da bude zanimljiva.

Predstavljeni svijet ima svoju religiju, kulturu, monarhiju, magiju, kriminalce i obični narod koji pokušava preživjeti u tom svemu.

Sve navedeno je dovoljno dobro objašnjeno kroz likove i situacije, a neke stvari nisu ni pokušavane i moramo ih prihvatiti kao činjenice i reći, to je tako i dovoljno zasad.

Stil serije je kombinacija engleskog gothic perioda pri čemu imamo western oružje (colt revolvere i winchester puške) sa kostimografijom koja pripada evropi tokom 17/18 vijeka, ali sve je poprilično dobro odrađeno.

Efekti u seriji su poprilično dobri i vidi se na svemu da Netflix nije štedio ni na jednom polju tako da sve izgleda odlično.

Glumci u seriji su redom nepoznati osim Ben Barnesa koji tumači lik generala Kirigina i glavnog negativca, ali gluma i likovi su poprilično dobri imajući u vidu da se radi o seriji koja je ipak namjenjena mlađoj publici.

Ima dosta likova o kojima bi se moralo posebno pisati, kao i par paralelnih radnji koje su lokacijski odvojene jedna od druge što bi zahtjevalo poseban članak, tako da ću samo ukratko reći da Shadow and Bone ima solidne likove koji su dovoljno zanimljivi da se možete povezati sa njima, kao i radnju koja je dovoljno zanimljiva da drži pažnju.

Naglasićemo da su prve 4 epizode malo sporije i malo manje zanimljive, ali one služe da se pripremi radnja i događaji koji će se desiti u epizodi 5, i koji će dalje voditi ka neizvjesnom i zanimljivom kraju.

U prvim epizodama moći koje Grisha posjeduju možda i nisu najbolje prikazane, čak šta više neke moći su potpuno beskorisne, ali u zadnjim epizodama sve dolazi na svoje mjesto i imamo par borbi i sukoba, kao i primjera različitih moći sa više ili manje praktičnosti u borbi.

Vjerovatno ćemo u narednim sezonama imati dosta prostora za nove likove i nove moći kao i dalje razvijanje priče.

Prva sezona je adaptacija prve knjige, s obzirom da je bila dovoljno zabavna pogledaću i preostale dve sezone kad izađu.

Ipak, moramo naglasiti i da serija ima par nedostataka u vidu malo slabije glume kod par likova, kao i premalo magije za jednu fantasy seriju. Ovo je nešto što se može popraviti u narednoj sezoni i nadam se i da hoće.

Takođe, bilo bi dobro da malo uozbilje stil glume koji je malo previše ponekad prilagođen za mlađu publiku.

Ono što definitivno trebaju popraviti u narednoj sezoni su borbe sa magijom, iako imaju mnogo prostora na ovom polju, ništa nije iskorišteno pa tako samo s vremena na vrijeme imamo demonstraciju moći.

Kome preporučiti seriju ?

Shadow and Bone je fantasy serija namjenjena mlađoj publici i publici koja voli ovaj žanr, u kojem je prisutna magija i razna stvorenja.

Nećemo reći da je serija odlična iako ima odličnu ocjenu za ovaj žanr, ali serija jeste dovoljno dobra da se pogleda ukoliko ste gore navedena publika. Ukoliko se ne pronalazite u ovom opisu slobodno preskočite seriju.

Shadow and Bone ima dosta zanimljivih likova, prosječnu borbu sa odličnim efektima, kao i zanimljivu priču sa prostorom da se dalje razvija. Ukoliko želite da pogledate nešto ovog tipa, dajte šansu ovoj seriji.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *