Sweet Tooth (2021)

Sweet Tooth (2021) recenzija

Sweet Tooth (2021) recenzija

 

Glavni glumci: Nonso Anozie, Christian Convery, Stefania LaVie Owen, James Brolin, Dania Ramirez, Adeel Akhtar, Aliza Vellani, Naledi Murray, Will Forte, Neil Sandilands, Amy Seimetz

Imdb ocjena: 8,2

Broj sezona: 1 (8 ep)

 

Sweet Tooth je nova Netflixova serija sa SF elementima koja je namjenjena mlađoj publici i serija koja je u potpunosti pogodila svoju metu odnosno ciljanu publiku.

Iako starija i ozbiljnija publika neće uživati u ovoj seriji, to ne znači da serija nije dobra, čak šta više Sweet Tooth je odlična serija i jako dobro su odradili razvijanje svijeta koji je prilagođen dječijem uzrastu sa par dobrih elemenata koji pripadaju nečem ozbiljnijem.

Ajde prvo da vidimo o čemu se radi u seriji i zašto je ovo dobra serija.

Sweet Tooth (2021) recenzija
Sweet Tooth (2021) recenzija

Serija počinje sa predstavljanjem naših glavnih likova odnosno likom Gus-a i njegovog oca Puba, koji žive izolovani duboko u šumi u kampu ograđenom ogradom kako bi spriječili sa ciljem da spriječe strance da uđu, ali i Gusa da izađe iz kampa.

Razlog za odlazak duboko u šumu i daleko od civilizacije je globalna pandemija koja je pogodila svijet, pandemija koja ima 100% smrtnost odnosno za osobu koja se zarazi nema spasa, istovremeno sa dolaskom virusa, jako čudna stvar sa dešava sa novorođenim bebama, jer skoro pa svaka beba koja se rodi je hibrid čovjeka i životinje.

Naravno, ovako nešto je u potpunosti promjenilo svijet i civilizaciju pa tako imamo jedan apokaliptični svijet koji polako otkrivamo kroz Gus-ove dječije oči, dok pokušava da pronađe majku nakon očeve smrti.

Glavni dio priče se vrti oko Gus-a koji je hibrid čovjeka i jelena na njegovoj avanturi i putovanju do udaljenog mjesta za koje misli da bi njegova majka mogla živjeti, putovanju na kojem će mu pomoći Bigman i Bear, dva lika koji će dati sve od sebe da mu pomognu pronaći majku.

Pored ove priče, paralelno pratimo još dve priče koje su podjednako bitne i koje će se povezati na samom kraju sezoni odnosno gdje će se sudbine svih likova ukrstiti.

Sweet Tooth (2021) recenzija
Sweet Tooth (2021) recenzija

Prva priča prati doktora koji pokušava naći lijek i spasiti svoju ženu koja je zaražena, a druga prati majku koja pokušava zaštiti svoje dijete, takođe hibrida od grupe lovaca i organizacije ”Last man” kojima upravlja General Abot.

Kako je ovo ipak dječija serija, akcija i borbene sekvence su prilagođene tom nivou, pa tako imamo dosta borbe i akcije ali bez krvavih scena. Imamo i teške i brutalne odluke ali bez scena smrti pojedinih likova. Po tom pitanju Sweet Tooth iznenađujuće dobro miksa ozbiljne dramske scene i zaplet, ali ipak sa dječije tačke gledišta.

Razvoj likova je takođe dobar, kao i gluma koju su glavni glumci pružili. Iako je postava od uglavnom nepoznatih glumaca, moramo ih pohvaliti jer odradili su dobar posao a posebno ćemo pohvaliti mladog glumca Christian Converya koji tumači lik Gus-a.

Neke stvari su započete odnosno postavljena su mnoga pitanja, čije odgovore će ipak većina gledalaca uspješno predvidjeti ali to ne umanjuje na samoj avanturi kroz koju naši likovi prolaze.

Kome preporučiti seriju ?

Sweet Tooth je dobra serija i bice još jedan Netflixov hit koji će sigurno pronaći svoju publiku. Serija se može preporučiti za mlađu publiku ali ne i ozbiljnijoj starijoj publici.

Serija ima zanimljivu tematiku u vidu pojave smrtonosnog virusa kao i pojave dijece hibrida, nakon čega je došlo do ratova i apokalipse i formiranja novog svijeta.

Iako imamo puno dječijih elemenata i CGI likova koji su tu opet radi mlađe publike, imamo i par solidnih likova da serija može zainteresovati i odraslu publiku.

U narednoj sezoni ima dosta prostora za napredak kako u priči tako i u vizuelnom prikazu apokaliptičnog svijeta. U svakom slučaju, Sweet Tooth je još jedna uspješna Netflixova serija.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *