The Falcon and the Winter Soldier (2021)

The Falcon and the Winter Soldier (2021) recenzija

The Falcon and the Winter Soldier (2021) recenzija

 

Glavni glumci:  Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell, Erin Kellyman, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Clé Bennett, Carl Lumbly, Georges St-Pierre, Danny Ramirez, Adepero Oduye

Imdb ocjena: 7,6

Broj sezona: 1 (6 ep)

 

The Falcon and the Winter Soldier je nova Marvelova serija koja prati dešavanja poslije ’’Endgame’’ odnosno čija se radnja vrti oko Sama i Bucky-ija odnosno Falcona i Winter Soldiera.

Ovo je druga od planiranih nekoliko serija koje će pratiti glavne i sporedne likove Avengersa, i ovo je dobar način da drugi likovi dođu do izražaja pored glavnih likova koji su do sad imali dovoljno vremena na ekranu.

Odmah ćemo naglasiti da je meni lično WandaVision bila bolja serija i da me više zabavila, što ne znači da Falcon&WinterSoldier nije dobra, ali nažalost ova serija ima par propusta u scenariju koje ne mogu tek tako oprostiti.

Ajde prvo da vidimo o čemu se radi i naglasimo sve što je dobro u seriji i zašto trebate pogledati ako ste Marvel fan i volite Marvelove filmove.

The Falcon and the Winter Soldier (2021) recenzija
The Falcon and the Winter Soldier (2021) recenzija

Na kraju ’’Endgamea’’ Steve je odlučio da Sam treba da preuzme odgovornost i obavezu koju nosi titula Kapetana Amerike i da je on taj koji bi trebao da preuzme štit.

Iako se učinilo na samom kraju filma da će Sam to uraditi bez predomišljanja, to se ipak nije desilo i Sam je odlučio da je bolje da štit stave u muzej na sigurno, kao i da nije on taj koji može da dalje nosi obavezu i odgovornost koju štit predstavlja.

Naravno, vlada Amerike to ne vidi na taj način, nego brže bolje dok se Sam nije predomislio, odluče da sami nađu novog kapetana, i dodjeljuju štit i titulu Kapetan Amerika ratnom heroju John Walkeru.

Razočaran o odluku Sama da odbaci štiti koji mu je Steve dao, Bucky će napasti Sama u smislu da je on kriv što je sad ugroženo nasljedstvo koje je Steve Rogers izgradio, jer sad štit nosi i koristi neka vladina maskota.

Dok se svađaju i razmjenjuju uvrede i šale u Marvelovom stilu, Bucky odlazi sa Samom na rutinsku misiju, koja će se ispostaviti da je sve samo ne rutinska, jer će se sukobiti sa vojnicima koji su unapređeni sa ’’super soldier’’ serumom.

S obzirom da je tehnologija za proizvodnju seruma davno uništena i da je Bucky jedini ’’super soldier’’ za kojeg se zna da postoji, počinje istraga da se otkrije poreklo seruma, koliko novih vojnika postoji, šta je cilj nove terorističke grupe koja posjeduje serum itd.

Pored ovog osnovnog zapleta imamo i neke sekundarne zaplete koji upotpunjuju glavne likove, pa tako imamo priliku da upoznamo članove Samove porodice i da vidimo odakle Sam dolazi, dileme koje ga muče i situacije koje će dovesti do toga da konačno preuzme odgovornost i prihvati odluku Stevea da preuzme štiti i da postane novi Kapetan Amerika.

Bucky je imao nešto manju ulogu ali podjednako važnu, jer pratimo i njegove probleme koje ima da se uklopi u normalni život, dok i dalje služi vojsci, ali i kako pokušava da se izbori sa prošlošću koja ga prati.

Treći najbitniji lik je John Walker, koji je preuzeo titulu novog Kapetana Amerike i koji pokušava da se izbori sa novonastalom slavom i obavezama koje titula nosi, dok mnogi likovi oko njega istu ne priznaju, a pogotovo Sam i Bucky koji odbijaju saradnju sa njim.

Glumac Wyatt Russell je nepravedno bio izložen velikoj kritici i mržnji od strane Marvelovih fanova zbog ove uloge, koju je sasvim dobro iznjeo i odglumio. Čak šta više njegov lik je bio jedan od bolje napisanih i sa najmanje grešaka u smislu moralnih dilema, emocija, odluka koje je donosio s obzirom na informacije koje je imao.

The Falcon and the Winter Soldier (2021) recenzija
The Falcon and the Winter Soldier (2021) recenzija

Ovo je glavni zaplet koji je bio solidan, dovoljno dobar da vas zabavi. Zaplet kroz koji smo imali dobra obrazloženja za povratak nekih likova kao što je Baron Zemo, Sharon Carter, pripadnice kraljevske straže Wakande itd.

Imali smo dovoljno likova za pratiti, radnju koja je prizemljena i gdje nije bio svijet u opasnosti, jer glavni negativac je Karli Morgenthau vođa terorističke organizacije koja je imali za cilj da zaustavi neke političke odluke.

The Falcon and the Winter Soldier je na samom početku odnosno u prvoj epizodi dao do znanja da se radi o Marvelovoj seriji i da se nije štedilo sa akcijom i budžetom, pa tako imamo dobre akcione sekvence u prvoj i zadnjoj epizodi.

Iako svaka epizoda ima određenu dozu akcije, kvalitet je ipak malo slabiji u odnosu na početak i kraj.

Hemija među glumcima je dobra, pogotovo među glavnom trojkom odnosno među likovima Anthony Mackiea, Sebastian Stana i Wyatt Russella koji su odlično iskoristili svoju priliku i dalje razvijali svoje likove.

Svađa i razlog borbe između Sama, Winter Soldiera i novog kapetana je dobro prikazan sa atraktivnim scenama dok pokušavaju da otmu štiti od novog kapetana.

Vrhunac serije je zadnja epizoda u kojoj imamo priliku da vidimo Sama kao novog Kapetana Ameriku koji izgleda poprilično dobro u novom kostimu, kao i akcione sekvence gdje u potpunosti dolazi do izražaja kombinacija Samove tehnologije sa štitom u finalnom sukobu sa super vojnicima.

Solidna i zabavna serija koja se fino uklopila pričom u postojeći Marvel raspored.

Ali sad imamo par propusta u priči i ponašanju likova koje se ne mogu ignorisati.

Počećemo sa lošim glavnim nagativcem odnosno Karli koja iako je imala sasvim dovoljno screen timea, ali kao lik nije uspjela da predstavi svoj cilj za koji se borila dovoljno uvjerljivo, da saosjećamo sa njom i da je podržimo kao što su je mnogi drugi podržavali. Ovaj dio zapleta i konačnog raspleta je nekako zbrzan i ostao je nedorečen.

Lik Karli koja navodno zna sve o Winter Soldieru u jednom trenutku postavlja pitanje Buckyiju kao da ne zna za sav doprinos koji je Bucky dao u ’’Infinity War’’ i konačnom sukobu u ’’Endgame’’, doprinos za koji znaju svi osim Karli.

Na kraju cijelu političku krizu Sam rješava sa jednim emotivnim govorom sa kojim dokazuje da je on pravi čovjek za posao Kapetana Amerike i da sa pravom nosi štit.

Kao i mnogi drugi zapleti Marvelovih filmova, kriza se rješava sa dovoljno bombi i oružja.

Tako i ovdje sve se lako riješilo.

The Falcon and the Winter Soldier pati i od potrebe da se svaki sukob obavezno riješava sa borbom prsa u prsa, kao da ne postoje razna oružja i tehnologije sa kojom su likovi okruženi, ali kad dođe do sukoba, obavezno mora ne baš toliko atraktivna borba prsa u prsa.

Iako imamo super vojnike imamo nekako običnu borbu, koja nije ni blizu akcionih scena iz Kapetana Amerike 2 i 3. Pored nekoliko dobrih sekvenci ostatak akcije u serije je prosječan, čak možda i amaterski neuvjerljiv.

Jedan od najvećih propusta u scenariju je borba novog kapetana sa teroristima odnosno super vojnicima u kojoj su oni uhvatili u zamku novog kapetana i njegovog partnera Battlestara, sa namjerom da ubiju obojicu, pri čemu uspjevaju da ubiju Battlestara nakon čega slijedi šok, u smislu ’’ajoj ubili smo ga, šta ćemo sad’’, staje borba i svi su u šoku i počinju da bježe svi na svoju stranu.

Nakon ovog slijedi scena u kojoj John Walker izgubi kontrolu i ubije jednog od super vojnika pred gomilom ljudi na brutalan način sa štitom. Ovo je dobra scena, ali kako je došlo do nje nije dobro.

Ima još par propusta ali nećemo ih sve navoditi.

Kome preporučiti seriju ?

The Falcon and the Winter Soldier je dobra serija koja je zadržala zajednički Marvelov faktor, a to je zabava, jer na kraju će vas ipak zabaviti i možda nećete toliko obratiti pažnju na dosta propusta u scenariju.

Serija je kroz svojih 6 epizoda dala dovoljno prostora Samu i Buckyuju da razviju svoje likove kao i da nam predstave neke nove likove koje ćemo gledati u daljim Marvelovim projektima.

Ipak ovo nije serija za svakoga i namjenjena je isključivo za Marvelove fanove jer zahtjeva i određeno predznanje odnosno zahtjeva da ste odgledali glavne filmove iz Marvel serijala.

U svakom slučaju preporučujem ovu seriju za gore navedenu publiku jer je dobar dodatak u kompletnoj priči koju smo do sad gledali, koja se prvenstveno odnosi na priču oko štita i Kapetana Amerike.

Takođe, ovo je i origin story Sama kao novog kapetana tako da bilo bi dobro da pogledate prije novonajavljenog Captain America 4.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *