The Ice Road (2021)

The Ice Road (2021) recenzija

The Ice Road (2021) recenzija

 

Režija: Jonathan Hensleigh

Glavni glumci: Liam Neeson, Laurence Fishburne, Benjamin Walker, Martin Sensmeier, Holt McCallany, Amber Midthunder, Marcus Thomas, Matt McCoy

 

Imdb ocjena: 5,5

 

The Ice Road je novi film Liama Neesona u kojem on tumači lik vozača kamiona, koji pokušava da spasi živote rudara koji su doživjeli nesreću i ostali zatrpani u jednom rudniku.

Za ovaj film se ne može reći da je dobar i da treba pogledati jer je nažalost kao i mnogi drugi filmovi Liama, film sa prosječnom glumom, lošim scenarijem prepunim rupa i zaboravnim likovima.

Ali opet, čak i imajući ovo sve u vidu, film se može pogledati i nije toliko loš jer ima par stvari da su dovoljno dobre.

The Ice Road (2021) recenzija
The Ice Road (2021) recenzija

Ovo je možda ponajviše film za vozače kamiona koji rade na zaleđenim putevima i u teškim uslovima rada, jer je dosta pažnje posvećeno potencijalnim problemima sa kojima se mogu vozači naći u zaleđenim predjelima preko kojih prevoze robu.

Pa tako imamo nekoliko različitih situacija gdje se našim junacima prevrnu kamioni, upadnu kroz led u rijeku, pokvare se motori kamiona, moraju prespajati prikolice itd., gdje vidimo kako se ovi problemi riješavaju na terenu.

Sama radnja filma je poprilično jednostavna sa malim tvistom da bi sve bilo zanimljivije, čak šta više sama radnja nije loša ali je izvedba nekako loša kao i prethodni filmovi Liama.

Glavni zaplet filma se vodi oko hitnoće da se isporuče ogromni dijelovi za probijanje tunela u udaljeni rudnik kako bi se spasili rudari koji su ostali zatrpani nekon eksplozije metana. Jedini način da se to uradi je da se dijelovi dovezu kamionima preko opasnog planinskog puta, koji dijelom ide preko zaleđenog okeana.

Problem je još veći jer se isto dešava u aprilu kad se put zatvara jer led počinje da se topi.

Da bi se unjela akcija u film i dodatno otežao ionako opasan put, imamo sabotera među posadom vozača koji pokušavaju stići na vrijeme, jer rudari svakim satom imaju sve manje vazduha.

Pored ove imamo i sekundarnu radnju u samom rudniku gdje pratimo rudare kako se bore za život i moralne dileme sa kojima se bore dok pokušavaju obezbjediti dodatne sate života da dočekaju spasioce.

Ovo je dobar zaplet ali sad dolaze problemi u vidu stila glume, kako su pojedine scene napisane, dramom i pokušajem stvaranja hemije među likovima. Pa tako imamo scene tipa pucanja leda i približavanja pukotine do naših likova gdje ista staje tačno pred lik Liama nakon čega on kaže ’’It stopped’’, što je naravno svima jasno, ali eto tek kad je on to rekao svi likovi su odahnuli i prošla je dramska napetost.

The Ice Road je prepun ovakvih scena sa dramskim pauzama propraćenih sa ’’onelajnerima’’.

Akcija u filmu je loše napisana i same scene su poprilično loše izkoreografisane, pa imamo jako neuvjerljive borbe prsa u prsa, nepotrebno oduglovačenje nekih situacija kako bismo dobili velike scene potjera, lavina, pucanja leda i propadanja kamiona itd.

Čak je i sam kraj sa rudarima poprilično loš, kliše scene sve odreda.

Bilo je i par pokušaja humora i vozačkih šala ali nisu pogodile svoju metu, što je čudno s obzirom na solidnu glumačku postavu.

Kome preporučiti film ?

The Ice Road je film za fanove Liama Neesona, ako i dalje ima takvih, jer samo fanovi glumca mogu reći da je ovo odličan film, dok će jedan objektivan gledalac reći da je ovo u suštini prosječan i zaboravan film, što i jeste.

Nema nijednu dobru akcionu sekvencu, nema dobrih likova, kao ni dovoljno dobru priču da vas zainteresuje.

Ako nemate šta drugo za gledati možete pogledati ovaj film ali znajte da je The Ice Road još jedan u nizu loših filmova Liama Neesona.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *