The Innocent (2021)

The Innocent (2021) recenzija

The Innocent (2021) recenzija

 

Režija: Oriol Paulo

Glavni glumci: Mario Casas, Alexandra Jiménez, Aura Garrido, José Coronado, Martina Gusmán, Juana Acosta, Gonzalo de Castro, Ana Wagener, Miki Esparbé,

Broj sezona: 1 (8 ep)

Imdb ocjena: 8,0

 

The Innocent je nova Netflixova serija koja je zasnovana na istoimenoj knjizi poznatog autora Harlan Cobena, koja nas ovaj put vodi u Španiju gdje pratimo misteriju oko ubistva časne sestre u jednom samostanu, misterija koja će se pretvoriti u jedan nevjerovatan slučaj.

Nije bas ispravno reći da je ovo nova serija poznatog španskog glumca Mario Casasa jer je on samo jedan od glumaca i jedan od likova, puno je ispravnije reći da je ovo nova serija odnosno nova ekranizacija knjige Harlan Cobena, jer priča i scenario su glavne zvijezde serije.

Jako je teško pričati o ovoj seriji jer ne smijem puno reći ni o priči ni o likovima, jer svaka informacija je bitna i svaka informacija viška će biti ogroman spojler koji će oduzeti od iznenađenja i nepredvidivosti.

Ajde da probamo samo ukratko objasniti radnju i neke likove bez spojlera, tako da slobodno čitajte dalje.

The Innocent (2021) recenzija
The Innocent (2021) recenzija

The Innocent je tip serije koja ima mnogo likova koji su nekim zajedničkim slučajem ili poznanstvom povezani, gdje međusobne veze polako otkrivamo kroz scene iz prošlosti i događaje koje direktno utiču na radnju u sadašnjosti.

Na početku svake epizode imamo kratko predstavljanje lika koji će imati malo bitniju ulogu u toj epizodi, kao neki origin story lika što ne znači da se tek tad susrećemo sa tim likom.

Kao što sam već gore naveo, misterija počinje sa navodnim samoubistvom časne sestre što će detektiv zadužen sa istragu (Lorena) brzo odbaciti kao samoubistvo i počinje istraga koja će nas odvesti u jednu sjajnu priču i likove.

Serija će nas par puta navesti na pogrešan pravac u smislu ko je potencijalni ubica i koji je motiv ubistva, kao i namjerno stavljati fokusa na lik Mateo Vidala odnosno lik Casasa, gdje će se ispostaviti da je nevin za neke stvari ali itekako kriv za neke druge.

Slično navedenom i drugi likovi će biti nevini za neke stvari za koje će biti optuženi ali krivi za neke druge stvari.

The Innocent (2021) recenzija
The Innocent (2021) recenzija

Ovo je jedna od rijetkih serija za koje mogu reći da su se likovi ponašali logično i donosili najbolje moguće odluke u odnosu na informacije sa kojima raspolažu.

Ovo je serija gdje nema lažne drame i isforsiranih dijaloga, pravljenja glupih grešaka i sličnih stvari što imamo priliku gledati po mnogim drugim filmovima i serijama.

Svaka epizoda je toliko zanimljiva da jedva čekate da započnete narednu epizodu da vidite šta će se dalje desiti s obzirom na nove dokaze i informacije koje su se otkrile u prethodnoj epizodi.

Cijeli slučaj će se riješiti tek na samom kraju i možda je to mala zamjerka seriji jer glavni negativac i osoba koja je stojala iza svega se otkrila u stilu negativaca iz romana Arthur C. Doyla, kad na samom kraju negativac sve priznaje i priča događaje kako se su dešavali pred drugim svjedocima, te na taj način krivica s jedne osobe pređa na drugu, ali dobro je ispalo sve na kraju.

The Innocent ima odličnu glumačku postavu te su svi glumci odlično prenjeli likove iz knjige na mali ekran. Naslabiji lik je ispao lik Mateo Vidala koji je i jedan od glavnih likova čisto iz razloga što ga je Mario Casas odglumio sa svega par emocija gdje smo imali ljutu i bijesnu verziju lika u odnosu na smirenu i ravnodušnu. Svi ostali glavni likovi odnosno i glumci su pokazali puno više.

Kome preporučiti seriju ?

The Innocent je odlična serija koja se može preporučiti svim gledaocima bez obzira da li ste ljubitelj triler/misterija žanra. Ima odličnu glumačku postavu sa zanimljivim likovima i realnom prizemljenom pričom.

Napetost i brzi tempo počinju u prvoj epizodi i ne popuštaju do kraja, ovo je serija koja se gleda u jednom danu i tip serije koju ne možete prestati gledati.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *