The Tomorrow War (2021)

The Tomorrow War (2021) recenzija

The Tomorrow War (2021) recenzija

 

Režija: Chris McKay

Glavni glumci: Chris Pratt, Yvonne Strahovski, J.K. Simmons, Betty Gilpin, Sam Richardson, Edwin Hodge, Jasmine Mathews, Edwin Hodge

Imdb ocjena: 6,7

 

The Tomorrow War je novi film glumca Chris Pratta i režisera Chris McKaya, gdje nam navedeni dvojac donosi odličan film koji za temu ima invaziju vanzemaljaca i borbu čovječanstva za opstanak. Odavno nismo gledali dobar film na ovu temu tako da ljubitelji SF žanra će uživati uz ovaj film.

Iako je centralna tema filma invazija vanzemaljaca i borba čovječanstva za opstanak, u ovaj scenario je ubačen i element putovanja kroz vrijeme, koji i nije tako loše prikazan, odnosno uspješno je izbjegnuta zamka polemisanja i pokušavanja da se objasni time travel.

Glavni lik je porodični čovjek Dan Forester kojeg tumači Chris Pratt, koji će se naći u sred rata za opstanak, koji se dešava u budućnosti, ali koji se može zaustaviti u sadašnjosti, jer čovječanstvo u budućnosti je na ivici istrebljenja od strane vanzemaljske sile.

The Tomorrow War (2021) recenzija
The Tomorrow War (2021) recenzija

Sad se postavlja pitanje, kakve veze ima budući rat sa sadašnjošću i kako to može uticati na budućnost ?

Iako zvuči jako kompleksno, scenaristi su poprilično dobro razradili zaplet i rasplet ovog pitanja, tako da film nije prekomplikovan  i ajde da kažemo totalno nelogičan. Razlog zašto ljudi iz budućnosti dolaze po pomoć u prošlost i na koji način to rade je dobro prikazan i nije se mnogo vremena trošilo na naučna objašnjenja, pri čemu bi se sigurno zapetljali i ko zna na šta bi to sve ličilo u finalnom proizvodu.

Fokus je bio na akciji i borbi sa stvorenjima, pri čemu imamo 3 – 4 odlične akcione sekvence na različitim lokacijama, imamo od početka građenje misterije kako su vanzemaljci stigli na planetu i kad, sa opet poprilično dobrim objašnjenjem i raspletom na samom kraju. Dalje imamo dobru herojsku priču našeg glavnog lika koji pokušavajući da spasi svoju porodicu usput spašava i svijet s obzirom na situaciju u kojoj će se naći.

Takođe poprilično dobro je prikazana politika odnosno nemoć politike u stvarnoj globalnoj krizi, gdje vidimo kako država po država pada dok se same pokušavaju boriti umjesto da smo se odmah ujednili i pokušali zajednički da pružimo otpor. Ali ne, dok se političari svađaju i pričaju šta može i ne može, i ko šta treba i ne treba, vanzemaljci osvajaju sve veću teritoriju.

Dok se čovječanstvo konačno ujedinilo već je bilo prekasno i borimo se samo da preživimo što duže, nebi li našli neko rješenje kako da pobjedimo u ratu za opstanak.

U jednom trenutku u sadašnjosti vođa jedne države kaže, pobićemo se međusobno i prije nego što vanzemaljci stignu na planetu, te im još više olakšati posao preuzimanja naše planete.

The Tomorrow War takođe ima i solidan humor sa dosta šala koje su dobro sjele i par koje nisu, pored humora imamo i dobru glumu popriločno dobre glumačke postave. Iako Chris nosi ovaj film, imao je jako dobru podršku talih glumaca.

Možda par zamjerki je što likovi imaju jako mnogo municije i nikako da potroše okvire, kao da svaki lik sa sobom nosi bar po 1000 metaka, kad krenu pucati ne prestaje rafalna paljba. Takođe, na početku filma stvorenja su skoro pa nemoguća za ubiti odnosno jako teško ih je pogoditi u stomak i vrat, mjesta gdje je koža tanja, dok na kraju filma u finalnom obračunu naši vojnici poprilično dobro gađaju osjetljiva mjesta.

Kome preporučiti film ?

The Tomorrow War je dobar SF film koji je izmiksao putovanje kroz vrijeme, invaziju vanzemaljaca, solidnu glumu, odličnu akciju te kad se sve sabere i oduzme dobili smo jedan jako zabavan film.

Pored ljubitelja SF filmova ovaj film se može preporučiti i svim ostalim gledaocima jer film je u sustini priča jednog porodičnog čovjeka koji je uvučen u rat u kojem ne želi biti. Iako je ovo ratni film, akcija je prilagođena na način da nema krvavih scena i bezpotrebnog krvoprolića kakvo je moglo biti.

Donirajte

Spread the love

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *