The Walking Dead

The Walking Dead recenzija

The Walking Dead

 

Glavni glumci: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Josh McDermitt, Seth Gilliam, Ross Marquand, Jeffrey Dean Morgan

Broj sezona 10 (177 ep)

Imdb ocjena: 8,2

 

Nakon dugih 10 godina i 10 sezona serije The Walking Dead postavlja se pitanje, ko pored mene još gleda ovu seriju ? Većina gledalaca su odustali nakon 7 sezone, a ostatak nakon 9 sezone.

Ovo je zasigurno jedna od najboljih serija unazad 10 godina ali je izgubila na kvalitetu u zadnje 4 sezone i možda bi bilo bolje da su je završili dok je bila na vrhuncu nego što su nepotrebno razvlačili priču.

Ali umjesto da završe seriju dobili smo nekoliko spinoffa koji takođe idu dalje sa svojim sezonama iako nisu baš dobre ocjene i kvalitet serija. Zombi žanr nikad nije bio popularniji.

Najavljena je još jedna završna sezona The Walking Dead nakon koje će možda ići dalje sa nekim novim spinoffom koju će predvoditi Daryl, ali moramo prihvatiti jednu činjenicu, ovo nije ista serija odkako je otišao Andrew Lincoln odnosno otkako nema Ricka.

Rick je bio jedan od najboljih likova koju je TV svijet imao da ponudi.

Čitamo i slušamo već pune 2 godine kako će se Rickova priča nastaviti kroz filmove i možda eventualno zaključiti kroz zadnju sezonu serije, ali to se nije dogodilo i za Rickov film se još uvijek nije snimila nijedna scena.

Zašto je ovo toliko dobra serija a za temu ima apokalipsu i svijet zombija? Zato što ovo nije serija o zombijima već je ovo serija o ljudima, a kroz sve ove sezone smo imali odlične likove i odlične negativce.

Prije nego što dođemo do Negana, spomenućemo da smo u svakoj sezoni imali podjednaku opasnost od zombija kao i od drugih grupa preživjelih od kojih ćemo posebno izdvojiti lik Guvernera, koji je bio prvi veliki negativac serije, dok su ostali odlazili i dolazili dok se nije pojavio Negan.

The Walking Dead recenzija
The Walking Dead recenzija

The Walking Dead je odlično prikazao kako se lako čovjek mjenja u najgoru moguću verziju sebe i za kakve zločine je spreman, i kako se nakon nekog vremena navikne na to i mirno spava.

S druge strane su mnogi likovi pokušavali da budu dobri i da održe ljudskost kao što je Rick pokušavao, ali jednostavno takve osobine su izumrle i takvi likovi ne mogu preživjeti ovaj novi svijet.

Likovi koji su bili mekušci su ili poginuli ili postali spremni za uraditi sve što je potrebno kako bi preživjeli.

Sve ovo je iz sezone u sezonu išlo odlično ali nakon 7 sezone kao da su se teme malo potrošile. Dobili smo jednog od boljih negativaca u vidu lika Negan, i rat između Rickove i Neganove grupe je bio odličan, kao i sva tenzija i dijalozi među likovima, ali sve se previše razvuklo.

Čak ni ovako dobri likovi nisu mogli više izvući priču sezone koja se počela uveliko ponavljati i sezona od 16 epizoda se počela svoditi na dobre 4 epizode po sezoni. Formula predvidiva i jasna, dobre prve i zadnje dve epizode sezone.

Ostatak epizoda je postalo čisto smaranje i razvijanje likova koji su već uveliko razvijeni i koji uopšte višu nisu zanimljivi.

Ali serija je ipak napravila nešto dobro, te epizode koje su dobre su ipak dovoljno dobre da vas natjeraju da date šansu i narednoj sezoni jer želite da viditi kako će završiti likovi koje pratite ovolike sezone i godine.

Tako i 10-ta sezona koja je okončala rat sa šaptačima i koja je bila jako spora i dosadna mimo ove 4 dobre epizode, tjera me da pogledam i tu zadnju sezonu jer zadnja epizoda se Neganom je bila odlična, u kojoj smo konačno dobili kao neku origin epizodu gdje lik Negana došao do izražaja i epizoda je bila jednostavno super.

Ali zašto da gledamo dalje, zato što se u završnim scenama i pogledu koji je Negan uputio Magie, vidilo da je Negan opet stari Negan, i da se nakon godina pasivnosti i poslušnosti Negan sprema da vrati u svom punom sjaju. Zato moramo pogledati kraj serije jer moramo ispoštovati ove likove do kraja s obzirom na vrijeme koje smo do sad uložili u seriju. Pored ove glavne priče moramo viditi i kako će završiti sporedne priče i situacije u kojima se se našli King i ekipa.

Kome preporučiti seriju ?

The Walking Dead je dobra serija kad se sve sabere i oduzme, ali za nekog novog ko tek počinje gledati moram naglasiti da se spremi za blago razočarenje jer kvalitet pada od 7 sezone. Ali prvih 7 sezona su odlične i serija je dobro prikazala međuljudske odnose koji bi zasigurno bili ovakvi kad bi došlo do apokalipse.

Ovo je najbolja serija koja za temu ima zombije i vjerovatno najbolja serija čija je radnja smještena u postapokaliptični svijet.

Ja bi u svakom slučaju preporučio da pogledate The Walking Dead zbog kvaliteta prvih sezona a na vama je da izdržite zadnjih par sezona.

Donirajte

Spread the love

One thought on “The Walking Dead

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *