WandaVision

WandaVsion recenzija

WandaVision recenzija 

 

Glavni glumci:  Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Randall Park, Josh Stamberg, Selena Anduze, Kat Dennings,

Imdb ocjena: 8,3

Sezona 1: (9 ep)

 

WandaVision je nova Marvelova serija koja prati likove Wanda Maximof i Visiona u jednom jako zanimljivom konceptu. Serija nam daje priliku da vidimo i neke druge likove, koji do sada nisu mogli da dodju do izražaja zbog manjih uloga.

S obzirom da je Marvel najavio nekoliko serija i filmova koji će biti povezani  postavlja se pitanje, da li ima potrebe sve pogledati ili samo da gledamo filmove, kao i da li se serija može gledati bez da nismo pogledali Marvelove filmove.

Sudeći po prvoj od nekoliko najavljenih serija, čekaju nas dobre serije i ja ću pogledati sve što nam Marvel servira.

WandaVision recenzija
WandaVision recenzija

Da se vratimo na temu odnosno na WandaVision.

Ovo je serija koja jako čudno počinje, odmah da naglasim da se morate strpiti i ajde da kažem izdržati prve 3 epizode, jer koncept tih epizoda je rađen u stilu sitcoma smješten u eru 50-tih, 60-tih, 70-tih godina, rađen u potpunosti u stilu kako su se tad serije radile, crno bijela tehnika, stil oblačenja, frizure, namještaj, tehnika itd.

Pored navedenog, glumci su odlično odradili i stil glume navedenog perioda, pa tako imamo prelaze sa lažnih osmjeha i namontiranih izraza lica u sadašnje doba, gdje trag po trag vidimo da se nešto čudno dešava, ali nemamo predstavu šta se tačno dešava.

Znamo od ranije, da Wanda ima moć projekcije i može stvarati lažne svjetove, jasno nam je da je ovo neka njena projekcija gdje ona živi Američki san sa Visionom, ali nemamo jasnu sliku u kom vremenskom trenutku se sve dešava, prije ili poslije dešavanja iz ’’Endgame’’.

Sa ovog aspekta, bilo bi dobro da ste pogledali sve Marvelove filmove jer na taj način priča serije i dalji razvoj likova će vam sigurno biti bolji nego da niste pogledali.

Dolazimo do epizode br. 4 kad se sve mjenja i stvari postaju daleko jasnije, ali i dalje gradeći misteriju i bez puno otkrivanja ko je negativac i ko je koga zarobio u izgrađenom lažnom svijetu.

Ukoliko ste gledali ocjene na imdb primjetićete da su ocjene prve 3 epizode niske, dok nakon 4-te epizode iste rastu, zajedno s njima raste i neizvjesnost iz epizode u epizodu, ali i kvalitet svake epizode, primjetićete da je gluma glumaca odlična i da se iz epizode u epizodu mjenja stil glume u zavisnosti od vremenskog perioda u kome se nalaze likovi u imaginarnom svijetu.

Elizabeth Olsen i Paul Bettany su odlični glumci i tek sad su u potpunosti došli do izražaja, kad su imali dovoljno screentime-a da predstave svoje likove Wande i Visiona, jer su do sad ipak bili sekundarni Avengeri pored daleko popularnijih Ironmana, Thora, Captain America, Black Widow, Hawkeya i Hulka.

Pored glavnih likova imamo priliku dodatno vidjeti likove kao što su Monica Rambeau, Jimmy Woo i Darcy Lewis, koje znamo iz nekih drugih filmova gdje su navedeni likovi imali male uloge, a sad su dobili priliku da dodatno upoznamo i njihove karaktere.

S obzirom da se WandaVision zasniva na misteriji i laganom otkrivanju zapleta, ne možemo previše pričati o detaljima same priče, ili otkrivanju dešavanja iz zadnje 2 epizode, što znači ne mogu puno komentarisati kraj, jer ne želim da isti kvarim potencijalnim gledaocima. Ali ne mogu da ne kažem, kraj je odličan, emotivan, prepun akcije i vrijedan čekanja da se misterija riješi.

Mogu samo reći da se isplati pogledati seriju, jer su koncept i ideja jako zanimljivi, odličan je scenario i priča, a uz pomoć Marvelovog budžeta sve jako dobro izgleda.

WandaVision
WandaVision

Kome preporučiti seriju ?

Iako je serija odlična, da bi vam se svidjela dok je gledate, ipak morate voliti Marvelove filmove, u suprotnom WandaVision nije za vas.

Kao i ostali sadržaj Marvela, i ovdje je prisutan jedan zajednički element koji krasi sve ostale njihove filmove, a to je zabava. WandaVision je zabavna serija iako vam se na prvu možda neće svidjeti dok budete gledali prve 3 epizode, ali kasnije sve legne na svoje mjesto.

Da li je obavezno da gledate da bi lakše pratili dalje Marvel filmove, vjerovatno i nije, ali će vam biti bolji nadolazeći Avengers i ostali filmovi iz ovog svijeta, ukoliko pogledate WandaVision.

Donirajte

Spread the love

One thought on “WandaVision

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *